Радка Капралова

РАДА КАПРАЛОВА
Рада Капралова е родена през 1958 г. в град Айтос в семейство на учители. Икономист и журналист, майка на три деца – Рада е една от всички, принудена от тежкия български преход да търси ново място под слънцето извън пределите на родината. Автор е на три лирични книги – „Върху айсберг гореща сълза“ (1999г.), „Отговорът е любов“ (2007 г.) и „Завръщане на
Пенелопа“ (2014 г.), четвъртата ѝ книга „Емигрантски декамерон” (2015 г.) е със сатирична поезия, петата „Родината в мен“ (2020 г.) е сборник социални стихове и разкази. В края на 2021 г. излезе от печат най-новата ѝ книга с оригинално оформление без задна корица „Чорлави рими с герои любими“, която съдържа басни, хумористични стихове и разкази и допълненото
издание „Нов Емигрантски декамерон“ – сатира. Последните ѝ три книги са илюстрирани от авторката. Тя е сред основателите на творческата общност КДК „Нов живец” в Атина, където помага на събратята си по перо като редактор и илюстратор на книги. Награждавана е многократно в литературни конкурси.
В Гърция, където живее и работи, неочаквано за самата нея започва да рисува. В началото беломорските камъчета оживяват в ръцете ѝ, а година по-късно, набрала смелост за живописни платна – този път не със слово, а с багри и форми Рада дава израз на носталгията си по красивата родна природа и копнежа да опознае духовните тайни на живота и Вселената.
Участвала е в много художествени изложби, включително международни. Член е на гръцкия Съюз за наука, литература и изкуство под егидата на ЮНЕСКО. Неотдавна бе представена в престижна енциклопедия на творци от Гърция и Кипър като художник на настоящето и бъдещето.