Интервю с Кирил Стоянов – общински съветник в Айтос (1991-2003 г.)

  1. И. Д. Господин Стоянов, малки, но успели държави се отличават с многообразие на културата. Сингапур работи с 4 официални езика, един от които е английският. Смятате ли, че ако въведем английския език като втори официален, инвестиционният климат ще се подобри, а оттук и стандартът на живот?

За подобряване на инвестиционния климат в България от решаващо значение е езикът на числата, а не езика на който ще контактуваме с инвеститорите.

  1. И. Д. Феодализмът заема по-голямата част от националната ни история, а ние не го уважаваме. Вие като какъв се приемате – като потомък на феодал или на крепостен селянин?

В България през така наречения феодален строй не е имало роби и крепостни селяни. Аз се приемам като потомък на свободен българин, живеещ по духовното правило от онова време – Душа душа да не поробва и дух духа да не подвежда.

  1. И.Д. В момента имаме лошо работеща законодателна и изпълнителна власти. Милион и двеста хиляди пенсионери получават помощи, защото са под прага на бедността. Единствената работеща власт е съдебната власт. Смятате ли, че тя крепи цялата държавна власт?

Не. Като бивш общински съветник съм направил извода, че властта се крепи на силата на малка олигархична група в центъра в София, която умело използва страха на народа.

  1. И.Д. Чуват се гласове за закриване на някои от малките общини. Това са изявления преди всичко на софиянци. Какво е Вашето становище? Трябва ли да имаме защитени общини по подобие на защитените училища?

Необходима е реформа в териториалното разделение на страната ни чрез създаване на федеративни общности на базата на съществуващите общини.
Превръщането на Република България във Федеративна република България е необходимост на днешния ден.

  1. И.Д. Ще помогне ли за повишаване качеството на управление въвеждането на образователен ценз за парламентарни избори?

При тази изборна практика в момента, не.

  1. И.Д. Коронавирусът дойде като пролетен сняг, заличи всичко лошо, но като се стопи – проблемите отново се показаха. Какъв е коментара Ви относно възникването на коронавируса и неговите последици?

Това е активно мероприятие на властимащите за потискане на народите чрез страха от умиране. Народите трябва да осъзнаят силата, която притежават.

  1. И.Д. Господин Стоянов, Вие сте познавач на старопланинската култура. От този край е и Йордан Йовков, а и съпругата Ви е поетеса.  В семеен разговор как коментирате Старопланинскте легенди, архитектурата на Жеравна и ниския стандарт на живот в Айтоския край.

Ех, чак познавач не съм. Йордан Йовков е от  писателите, които ми харесват с яркостта на образите на неговите  герои от творбите му. В планините се добиват камъни и дървесина, които определят облика на архитектурата на населените места между Средна гора и Стара планина. И богатството добито от отглеждането на овцете.

За ниския стандарт на живот в община Айтос, много дълго трябва да се пише. В сравнение с други общини Айтос има по висок жизнен стандарт.

  1. И.Д. Има ли светлина в тунела?

Търсим я…

Блгодаря Ви много!

 Интервюто взе Искра Димитрова

12.06.2020 – Айтос

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *