Никола Тодоров

ДРУГ ПЪТ НЯМА! – Интервю с Никола Тодоров – изследователски център Федерата

     Интервю с Никола Тодоров – изследователски център Федерата

 1. И. Д.: Да започнем с изследователския център ФЕДЕРАТА, който ръководите. Кажете нещо за него.

Изследователският център ФЕДЕРАТА изследва обществените процеси по отношение на техните обективни признаци. Ние не се занимаваме със субекти и субективните страни на процесите. Затова в нашите анализи никъде няма да срещнете да говорим и обсъждаме лица като политици, общественици, държавници.

Стремим се всички анализи да извършваме в сравнителен план.

 1. И. Д.: Кои са основните насоки на вашите изследвания?

Център на изследователската ни дейност е търсене на отговор на въпроса ЗАЩО ЖИВЕЕМ БЕДНО, ЗАЩО ЕМИГРИРАМЕ? Установили сме и следваме становището, че имаме дълбоко увредена ценностна система. За 45 години толкова се самоувредихме, че вече 30 години не можем да се възстановим. Затова в центъра на нашето внимание поставяме ценностите, които изповядваме.

 1. И. Д.: Кои са тези ценности?

Основната ценност това е СПАРВЕДЛИВОСТТА. Усилията ни са насочени към установяване на индекс, който да показва мярата за справедливост при наличието на неравенство. Няма съвременно общество, в което всички да са равни.
Индексът за справедливост в условията на неравенство който сме установили, се измерва в пари, което го прави удобен за ползване от всички – политици, общественици, държавници, медии и обикновени граждани.

 1. И. Д.: Кой е основният обект на вашите изследвания?

Обект номер едно е столицата на България – София. София е изгубила качествата си на столица. Тя неоснователно се обогатява за сметка на обедняването на провинцията и преди всичко на Северозапада. Столицата е сърцето на държавата. Когато сърцето на човек затлъстее, уврежда се целият организъм. Често пъти това води до фатален край. Това се отнася и за столицата. Време е да вземем радикални мерки.

И. Д.: Какво? Смяна на столицата?

Ако приложим конституционните норми няма да се стигне до това. Но трябва да проявим воля. Има един член 20 в Конституцията на Република България, който гласи: Държавата създава условия за балансирано развитие на отделните райони на страната и подпомага териториалните органи и дейности чрез финансовата, кредитната и инвестиционната политика.

Къде виждате балансирано развитие? Време е да приложим тази конституционна норма. Ако не направим това, може да стигнем и до смяна на столицата.

 1. И. Д.: Има ли светлина в тунела?

Естествено. Това разкрива третият обект на нашите изследвания – националната ни култура. Всеизвестно е, че каквато е културата на един народ – такъв е и неговият стандарт на живот. Тупаме се по гърдите, че сме с хилядолетна история и древна култура, а стандартът ни на живот е нисък. За Великден и Коледа раздават помощи на над един милион и двеста хиляди пенсионери, защото доходите им са под прага на бедността.

Що за култура имаме щом това е реалност!? Изводът е само един – националната ни култура не създава. Още повече, тя руши създаденото. Традициите, за които сме се хванали и циментирали не създават. Образователната ни история и образователната литература ни правят емигранти. Прословутото тефтерче на Левски ???? Вземаме го под мишница и бързаме за терминал 2!!! Миналата година 31 200 емигранти напуснаха България. Те бягат към друга култура, която не е хилядолетна, но създава.

 1. И. Д.: Виждам, че политическите партии проявяват повишен интерес към вашите анализи. Кои са другите ви клиенти?

Освен политическите партии, основните ни ползватели са неправителствени организации, финансови институции и чуждестранни инвеститори. Напоследък се увеличава интересът от страна на медиите и преди всичко от регионалните медии.

 1. И. Д.: Какво трябва да направим?

Да осъзнаем, че промяната трябва да започне от нас. Друг път няма!

И. Д.: Благодаря Ви много!

Интервюто взе:  Искра Димитрова

25.11.2019.     Мапмедиа – София

6 thoughts on “ДРУГ ПЪТ НЯМА! – Интервю с Никола Тодоров – изследователски център Федерата

 1. Интересен преглед на жизнено важни въпроси. Пожелавам на групата изследователи от Федерата, не само творчески успехи, а и близко докосване до проблемите на ЧОВЕКА в нашата, страдаща страна. На добър път!

 2. Никола, надявам се твоите и на съмишлениците ти послания ,да бъдат оценени !

 3. Коле, считам, че не уравниловката, характерна за социализма, е виновна за това състояние в страната ни. Напротив, толкова много се раздели обществото на бедни и богати, толкова е голяма конкуренцията /говори с пътно- строителните фирми/, че големите риби изяждат малките, богатите стават още по – богати, а бедните още по- бедни, а социалната роля на държавата е на минимума. Хората се раждат с не еднакви способности и държавата е длъжна да подпомогне слабите, за да има някаква справеливост. Така обществото ще върви в пакет, а не разделено…. Желая успех!

 4. Г-н Тодоров, много пъти сме обсъждали развитието на София като столица на България.Има примери за страни, в които най-големият град не е столица на държавата и те са добри примери за развитие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *